Inte klokt:

 
 
Hörde nyss att vi svenskar kastar massor av mat varje år.
 
Jag tänker att vi alla skulle kunna ha så mycket
roligare för våra införtjänade stålar. kanske resa
gå på bio, eller göra annat kul.
 
Förr i tiden så fanns ingen datumstämpel på maten.
Man smakade och luktade det var det som avgjorde
om maten gick att äta, utan att vi skulle bli sjuka.
 
Nu går många efter datumstämpeln.
Men den anger ju bara sista försäljnings dag.
Det innebär inte att maten nu ruttnat i våra kylskåp.
 
Många kastar det som blir över efter varje måltid
De tänker att det inte räcker till en måltid till.
men många bäckar små blir ju till en Å.
Det kanske finns fler rester från fler dagar
som tillsammans bildar en hellt ny middag.
 
Det kan även vara tidsbesparande att bara behöva
värma på maten.
Ibland kan gårdagens dagens middag, bli rest till någon av barnen.
Som inte gillar dagens middag.
 
Pannkakor som fylls med :
 
överbliven köttfärssås, wokade grönsaker, Köttgryta, skinkstuvning eller
lök och skivad svamp uppfräst i lite smör med pesilja salt och peppar.
 
Potatis kokt :
 
Pressas blandas med ägg salt peppar, blanda i lite vetemjöl forma till potatisbullar.
Om man vill kan man fylla med riven ost , rökt skinka, bacon,
stek som pannbiffar med lite smör . gott med lingonsylt till.
 
Pyttipanna, Pitzza, risotto, makaronpudding 
ja det finns så många maträtter där man kan andvända rester.
 
Att laga restmat skapar ofta en varierad matsedel,
det är ju bara fantasin som sätter stopp på kreativiteten.
 
Annonser

14 kommentarer

  1. g said,

    19 januari, 2009 den 09:53

    När jag var liten fick man lära sig att inte kasta maten för man kan äta rester oxå! kram Gunilla

  2. Allätare said,

    19 januari, 2009 den 08:20

    Hej Kristina.Du har så rätt ang mat som blir (över) den går fortfarande att äta, om den inte hade gjort det så hade många i min generation varit död för länge sedan, surmjölk kallade vi mjölken som blev någon dag för gammal och den visspades bara upp och kyldes ner sen var det bara att dricka den, detta är säkert dagens filmjölk. Gamla bullar blev fattiga riddarer och det finns hur många ex. som helst på att mat beöver inte kastas bara för att datum har gått ut.Ha det gott i köket med dina små rätter som kommer så väl till pass av resterna.Härligt att du skakade loss lite efter musiken hos mig.Kram/Clarry

  3. Lotta said,

    20 januari, 2009 den 10:17

    Ja visst är det hemskt…Här tar gubben med sig resterna av middagen till morgondagen så slipper han äta så mycket smörgås.Det känns jöättebra att inte slänga maten för jag tycker att den har blivit otroligt dyr……..Ha det super Kramizzzz/ Lotta

  4. Agge said,

    20 januari, 2009 den 11:23

    Kul att du tog upp det för det är hemskt med all mat som slängs i onödan, tänk bara vad som slängs på skolor, äldreboende. m.mJa tänk så många gånger man gjort middag på rester och har det då blivit jättegott är det värsta att det är svårt att göra det en gång till.Mina barn tyckte jag frös ner mycket rester men idag har dom fattat vinken .Ha det gott

  5. Marianne said,

    22 januari, 2009 den 10:51

    Jättebra blogg som tar upp ett viktigt ämne förvisst kastas det otroliga mängder mat i onödan! Tyvärr tror jag att många gör så av ren lättja,andra av okunskap…..Att steka överbliven potatis som är så gott tyckte en jag känner var jättekonstigt! Höll på att tappa hakan när jag hörde det! Hos mig äts varenda smula upp och dessutom är det KUL att hitta på restmats-recept….*L*Önskar dig en skön torsdag,ha det gott….*L*

  6. . said,

    23 januari, 2009 den 11:22

    Önskar dig en fin helg min vän..Kram Night Lady

  7. MARKGREVINNA said,

    23 januari, 2009 den 01:02

    Oj, javisst har du rätt.. nej jag brukar säga till gubben när han kommer hem och ska äta lunch..i dag blir det rester.. Va det är ju potatisbullar, vi åt ju mos och strömming i går. Ja just det ….det som blev över av potatismoset i går blev potatisbullar i dag.. och stekt potatis som är såå jättegott. Jag kokar alltid mer potatis så jag kan steka dan efter med "hackkorv" (värmländsk specialitet) med rödbetor. Oj oj nu blir jag så hungrig så *fniss* Det blir grönsakssoppa i dag, eftersom sambon hade rester av älgbiff och potatis med sig till lunchlåda, för i kväll ska vi på födelsedagskalas och då blir det tårta och kakor, hon går nämligen restaurangskola tösen Ha en trevlig helg kramizzzz Markgrevinnan af E 18

  8. Louise said,

    23 januari, 2009 den 06:24

    Ja, fy vad rätt du har. Det kastat mat, som bara den överallt. På mitt jobb slänger vi mängder varje dag.( Kommunalt äldreboende). Å så är det säkert på övriga äldre boende. ICA, å säkert andra affärrer oxå, slänger kött, så det slaktas 35 000 kossor i onödan. Håller me dig om, att man kan ju använda näsan, som förr. Kanske lågkonjunturen för med sis, att man sparar maten å har en god "restmiddag",.,,,.

  9. Gunvi said,

    24 januari, 2009 den 06:36

    Håller med. Helt. Och folk äter för mycket.

  10. unni said,

    24 januari, 2009 den 06:54

    Jeg er enig med deg også. Dette er galt. masse gode retter med restemat. Vi bruker å lage gratenger med rester ,som er kjempe godt. På vårt jobb er det også det samme at det kastes mye og jeg synes det er hemsk. vi får inte fryse det inn om det har värt oppvarmet en gang.

  11. tjejen som said,

    25 januari, 2009 den 10:53

    Lukta och smaka lärde jag mig av min mamma och nog håller det än. Och att göra nya rätter av gårdagens middag är verkligen en utmaning men en rolig sån.

  12. Inger said,

    29 januari, 2009 den 08:01

    God morgon..Mmm lukten är ju bästa kollen för bäst före datum.Den sviktar bara vid förkylningstider :0) Jag gillar restmat Att spontant Hmm nu har jag använt det ordet flera gånger nu på morgonen Men jag gillar det och att expremitera Som du skriver det är bara "fantasin som sätter stopp för kreativiteten…Innan jag går vill jag oxå säga TACK för att du hängde på min önskan och sa jaa Önskar dig en fantasifull och "smakrik dag KRAM

  13. Mia said,

    29 januari, 2009 den 12:20

    Hej där! Hittade in till dej via Becca – tyckte du skrev ett så bra svar till henne att jag blev nyfiken… ; )Å här inne var det intressanta ämnen att ta del av oxå ser jag… = ) Visst kan man ta tillvara på maten bra mkt bättre än många av oss gör idag, jag håller helt med dej där! En del beror nog på dålig kunskap; bra att du delar med dej av lite goá resttips! = ) En del beror nog oxå på innehållet i plånboken…finns det en peng över där är det lätt att köpa något snabbt istället… Själv är jag tacksam för rester i kylen/frysen; så himla smidigt att inte behöva laga mat helt "från noll" alla dagar.. = )En fin dag önskar jag dej!//Mia

  14. Lena said,

    19 februari, 2009 den 08:42

    Hej igenTack för din kommentar ang kärnkraften. skönt att fler tycker som jag. De här mattipsen är jättebra.Krm Lena Solgladje


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: