Chile peppar:

 
CHILE PEPPAR:
 
Under mayaindianernas storhetstid
odlades ett 30-tal chilesorter.
Mayaindianernas matkultur finns ännu kvar i dag.
I bland annat tortilla, det mexikanska majsbrödet
Som fylls med bönor, som krydats med chilepeppar.
 
I Panama blandade indianerna chile med kakao och tobak.
I Columbia blandades den med kokain,
som sedan sniffades av indianerna.
För att genom hallucinationer, kunna färdas till en värld .
Där de förhandlade med gudar och djävulska andar.
 
I dag vet vi att chilepeppar har ett högt näringsvärde,
som ger en kraftig vitaminkick.
Med mycket höga värden av både A- och C- vitamin.
Chilepeppar har mer A-vitamin än  någon annan nyttoväxt.
Dessutom mer än dubbelt så mycket C-vitamin som apelsin.
 
Bra att veta i förkylnings tider, då det är mycket infektioner
Kan man banta med chile? Viss forskning tyder på det.
Med chile i maten så ökar ialla fall förbränningen av kalorier.
Normalt ökar ämnesomsättningen automatiskt efter en måtid.
Men med chilepeppar höjs effekten med 25% mer.
 
Det är capsaicin, som ger den heta smaken och påverkar kroppen positivt
Med chile håller man sig friskare.
Annonser

7 kommentarer

  1. Smultron said,

    3 mars, 2009 den 08:02

    Tack för besöket på spacet, jo det lär finnas varg även i södra sverige numera.Bäver som Du skriver om lite längre ner, dom kan stlla till stor skada minsann,jag har smakat torkat bäverkött, det smakade inte alls så dumt, men kanske skulle jag kryddat med chilepeppar och fått en större smaksensation.jag önskar Dig en bra fortsättning på veckan

  2. Skyttenman said,

    3 mars, 2009 den 10:41

    Hi å hej vännen! Får nog kila iväg och köpa lite chilepeppar för att få den där vitaminkicken, som jag hoppats solen och våren skulle komma med. Men, lyser endast med sin frånvaro…Ha en bra fortsättning på veckan! // SA

  3. Anki said,

    3 mars, 2009 den 12:11

    Tack för tipset, för jag brukar använda vitlök och den har ju en mindre angenämn bieffekt… *ler* och det där med ökad ämnesomsättning är heller inte fel. Kram Anki

  4. Inger said,

    3 mars, 2009 den 12:20

    Hej.Det var många positiva överraskningar som chilin bär på.c-vitamin visste jag men inte A-vit. och det där med ämnesomsättningen. Ha det gott..Kram

  5. . said,

    3 mars, 2009 den 01:53

    Hej Kristina..Ja du chilepeppar har jah i mycket av det jag äter..Jag älskar kryddor i alla former..Kan inte äta om det inte är mycket kryddor och salt..Är uppvuxen med det..kramen Lady N

  6. Inget said,

    5 mars, 2009 den 06:45

    Åhh jag äälskar chili! Ju starkare desto bättre!!! Vi brukar hämta thaikäk inne i byn och då säger jag alltid till om att det ska vara starkt. Och då blir det starkt!! Jag lovar!!! Det gör ont när man äter det och det gör aningen ont när det ska ut igen….*fniss* Kramen damen från pica’n

  7. windows said,

    18 april, 2009 den 11:46

    Vi har börjat äta chili sen runt årsskiftet…det är jättegott!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: