Bröddagen:

Kraxandet ifrån flocken av stora svarta korpar som med cirkande rörelser flyger ovanför i öster. Funderande över om björnen nu vaknat och redan är ur sitt ide. Strax bakom mej där jag står vid yttersta kanten på den höga bergsklitten. Med de skogsdoftande höga barrskogen bakom och runt mej. Drar jag in djupa andetag efter den branta uppförsbacken. Medan jag betraktar omgivningarn runt och nedanför. Utsikten är så vacker hellt förödande. Nästan all snö är nu borta och fjolårsgräset skiftar i beige och gulgrön på fälten långt där nere.
Det är nästan bara på vår gård där envist kvarstannande snö fortfarande bildar ett brokigt mönster med fläckvis bar mark. Gården som ligger i en svacka intill den slingrande, just nu välfyllda forsande ån. Som med lite snabbare fart än vanligt låter vattenmassorna passaera på sin vindlande väg mot Limsjön längre bort.
Där väntar sångsvanarna redan på att sjön ska skölja sig för att de ska kunna få sig riktiga simturer
Redan nu kan man ana småfåglarnas begynnande vårkänslor är på väg att vakna på nytt
Två skator kämpar envist med att dra loss kvistar för att sedan flyga med dem upp till den stora åldriga björken alleles i närheten där de tunna kvistarna med flit och kämparglöd kilas fast i varann för att laga, förbättra och bygga på det tidigare boet.
Hundarna intill mej tycks njuta lika mycket som jag av vandringen och skogens lugn.
 
I dag är det Midfastodagen (Bröddagen) som kommer så här mitt i fastan. Inte för att jag är så väl insatt i denna dag, eller vad historien berättar om den. Men jag tror det handlade något om att Jesus delade fiskar och bröt bröd tre gånger så räckte det åt hela hans folk. Konstigt tyckte jag när jag som liten flicka försökte lyssna uppmärksamt på vad fröken berättade under kristendomstimmen i skolan.
Men hemma på köksbänken jäser just nu en rågsiktsdeg. Jag samlar hundarna intill mej för att börja återvandringen hem igen. Nedför den slingriga stigen  som leder tillbaka mot gården. Alltmedan jag tänker, att jag säkert hinner baka ut degen för att bjuda familjen på nygräddade frukostbröd när de vaknar denna söndagsmorgon.

5 kommentarer

 1. englaflickan said,

  18 mars, 2012 den 09:28

  vad fint du skriver och vad härligt med rågsiktsbröd! saftiga och goda med russin i. Hoppas ni får varma vårdagar nu så sjön sköljer och flyttfåglarna snart återvänder
  kramar

 2. Rigmor said,

  18 mars, 2012 den 04:39

  Vilken under dag, en början på våren! Det är väl just nu som man njuter som mest, när man har den där längtan i sej att få uppleva alla dagar som ska få allt grönt att sakta börja spira. Varenda liten solgnutta suger man i sej, och har en energi som inte funnits under hela vintern.
  Hoppas allting är bra annars!!
  Kram kram

 3. ninni1960 said,

  18 mars, 2012 den 11:12

  Åh, vad härligt att vakna och känna doften av nygräddat bröd. Du lär vara uppe tidigt du som hinner baka bröd och ta en promenad innan de andra vaknar.
  Du skriver så vackert och målande om det som händer omkring dig i naturen så det känns nästan som jag är med och ser allt.
  Sköt om dig!
  Kram.

 4. Raya said,

  21 mars, 2012 den 10:34

  Så fint du skriver Kristina! Jag kan känna doften av ditt bröd ända dit, oj vad gott med färskt bröd det är..
  Våren kommer nu, helt underbart. Även om den kommer långsamt. Vi har +10 grader redan nu på förmiddan. Inget att klaga över, när solen lyser och gör hela världen vackrare..
  Önskar dig en fin dag och trevlig helg.
  Kram/Raya

 5. Nicki 007 said,

  27 mars, 2012 den 09:00

  True friends are like mornings you cant have them the whole day
  but u can be sure they will be there when u wakeup tomorrow
  next year and forever Hugs Nicki….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: