En dag i Mars:

sidensvans nya bilder jan 001

Solen och ljuset återvänder. Men det är kraftiga vårvindar som kramar om sliter i våra frusna, bleka, vinter trötta kroppar.

Medan jag lägger ett nytt trä på brasan och försöker hålla värmen kvar inombords. Pryder jag bordet med friska tulpaner i blandade färger. Klappar om gosiga hundar efter den raska promenaden som gett mig köldnupna röda kinder

Här har tiden stått stilla som i ett natt mörkt vakuum. När en inflammatorisk svullnad tog över i mannens hjärna. Skapade en främmande värld av oförklarligt beteende och en vinglig het i den kraftigt försvagade högra sidan av kroppen. Jag väcker honom nu. Med nybakat bröd och doftande kaffe, medicin dosen och en puss på pannan. Han ler lite förvirrat och med sömndrucken blick,ser trött leende på mig. Innan jag hjälper honom upp i sittande läge. Drar ifrån gardinerna låter solen skina in i sovrummet. Medan jag andas ut, känner hur oron sjunker undan för en liten stund. Efter som han legat still, sovit medan jag var ute.

Vårt lilla paradis, den platsen vi valde att bygga vår framtid på. Är inte alls anpassad för en funktionshindrad att ta sig fram. Här är det fullt av trappor och trånga gångar både inne och utomhus. Hur jag än försöker finnas till, hjälpa, stödja och leda. Så hör jag med hjärtat i halsgropen. Titt som tätt hur mannen faller skadar sin ömtåliga, svaga kropp. Som är nu är full av blessyrer, sår och blåmärken i skiftande färger. Sår som är svåra att stoppa blödningar på. Han har blivit en stjärna på att klara att äta med vänster hand ,nu när den högra är obrukbar. Ja han klarar det mesta med den vänstra. Men han kan känna sig så otålig och vill klara sig . Glömmer att han inte kan vissa saker själv.Det är oftast då som olyckorna är framme. Det känns som om olyckan sitter bakom hans ena öra.

Så snart jag inte är i närheten och kan hålla honom under uppsikt. Viskar olyckan och lockar honom till tokigheter som han inte borde.

Men det finns ju ännu glimtar av solen i mörkret! det lilla område med cancerceller har minskat med mer än hälften och sådana besked gör mig så glad,förväntansfull och varm om hjärtat. Man hoppas på att svullnaden och vätskan ska dämpas så den inte ska trycka på de viktiga delarna i hjärnan som hjälper honom att fungera på ett bra sett. När det känns allt för tungt så kommer alltid någon av barnen med en stund av glädjen och man har det ju änndå rätt så bra trots allt !

Barnbarnens glada skratt när vi träffas. Eller deras gulliga röster på telefon gör mig upp rymd under flera timmar. Det är då jag tankar med nya krafter för att klara alla svåra utmaningar .

10 kommentarer

 1. 21 mars, 2013 den 08:57

  Du skriver så fint om erat liv!

 2. Ingersofia said,

  22 mars, 2013 den 06:04

  GOD morgon..Vad kan jag säga..mer än att jag kan ana mig till HUR det måste kännas att bära omkring på oron. Hoppas att allt går framåt.. på tillfrisknadens väg Så att oron kan lägga sig i vila Kram .. med varma tankar

 3. Tina said,

  22 mars, 2013 den 09:43

  Finns inga ord för detta ni går igenom.
  Tänker tillbaka gör jag så klart och känner av lite av det som ni känner nu.
  Mina tankar är hos er <3Kramen är stor och varm från Tina

 4. Nicki 007 said,

  25 mars, 2013 den 07:37

  Hej Kristina..
  Vad skönt att höra ifrån dig..
  och ja då vi förstår så väl hur mycket du har och hur jobbigt du har det..Vi väntar på dig tills du har tid och lust..och ja hoppet är ju det sista som överger oss..
  Önskar att jag hade några superkrafter att sända dig men får nöja mig med mitt fulla stöd och uppmuntran i bakgrunden..
  Stor kram och tack för att du tittade in Kram //Nicki

 5. Rigmor said,

  27 mars, 2013 den 03:46

  Jag finner inte riktigt orden…men vill så gärna trösta, ge dej styrka, krama om…Jag kan bara ana vad du går igenom, vad dina barn och barnbarn känner, hur din man kämpar…livet är så svårt ibland, och ofta finns det inga svar att ge. Men du ska veta att jag tänker på er!!
  Kram kram

 6. Mathilde 1305 said,

  28 mars, 2013 den 01:25

  Hej Kristina..
  Du genomgå en stor prövning, och behövs all din kraft, jag känner med dig,och hoppas att det finns trots allt, en glimt av glädje,
  och önskar en fridful glad Påsk till dig och famljen..
  Stor Kram Mathilde

 7. Nicki 007 said,

  29 mars, 2013 den 08:47

  Påsken är ett löfte om våren .. Låt löftet om våren fylla ditt hjärta med glädje .. Glad Påsk till er alla .. Nicki med familj ..

 8. hanna said,

  29 mars, 2013 den 01:02

  Ville bara titta in och önska en Glad Påsk.
  Kram
  Hanna

 9. Raya said,

  12 april, 2013 den 10:06

  Ljuset har återvänt, våren är på dörren, vintern sjunger sin sista vers, snart kommer blommorna..
  Livet är full av svårigheter, stora som små. Livet är full av faror, vår väg kan ta slut när som helst, det kan ta lång tid, vi kan leva länge och inte uppskatta vad vi fått.. Livet är en gåva som inte alltid är så enkel att hantera. Det kan kännas orättvist att man måste ha det mycket svårt, och svårt att tro att det skulle vara någon mening med det.
  En stor kram till dig/ Raya

 10. SA said,

  15 april, 2013 den 08:07

  Oj, nu var det riktigt längesedan jag tittade in hos dig. Blir helt tagen av de fina bilder som du har i det här inlägget. Snyggt som tusan!
  Ha det gott! /SA


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: